Hymn to the Fallen (from saving Private Ryan)


Componist: John Williams
Arrangeur: Mayke Diepeveen
Bezetting: Fanfare (+ koor)
Moeilijkheidsgraad: C
Duur: 6:41
Manuscript

Preloader

Hymn to the fallen is de soundtrack van de film Saving Private Ryan. Dit is een Amerikaanse oorlogsfilm uit 1998 geregisseerd door Steven Spielberg en is bekroond met 5 Oscars.

De film begint met de landing in Normandië op D-Day, 6 juni 1944. Kapitein Miller (gespeeld door Tom Hanks) moet het hoofd bieden aan de Duitse vestingen op het strand. Na een bloederig gevecht is er een zekere Ryan omgekomen. Terwijl het ministerie van Oorlog de brieven aan het schrijven is komen ze erachter dat er nog twee Ryans zijn omgekomen. Aangezien het broers van elkaar zijn, treedt de speciale regeling in werking dat de overlevende broer James (gespeeld door Matt Damon) naar huis mag. Het probleem is dat James Ryan bij de paratroepers van de 101st Airborne Division ergens in Frankrijk is gedropt. Kapitein Miller krijgt de opdracht om soldaat Ryan op te sporen. Onderweg krijgen ze steeds meer de waanzin en gruwels van oorlog te zien en beginnen ze te twijfelen waarom het leger een groep mensen op pad stuurt om één soldaat te redden.

Zoals de titel doet vermoeden is deze hymne (eigenlijk) een eerbetoon aan alle gevallen Amerikaanse soldaten.

De compositie begint en eindigt met tweestemmige trompetsignalen begeleid door militaire trom. Hierdoor is meteen het militaire karakter van het muziekstuk hoorbaar.

Deze compositie kan zonder of met koor worden uitgevoerd. De toevoeging van het koor geeft een extra emotionele impact aan het stuk.

 

{youtube}Igi5Q_JRWiw{/youtube}